FOLLOW US
Back

Ecosustainable residences in Casal Bertone

Ecosustainable residences in Casal Bertone
Ecosustainable residences in Casal Bertone
Ecosustainability among the busiest streets of the capital
Ecosustainable residences in Casal Bertone
Ecosustainable residences in Casal Bertone

In the area outlined by three major roads on the eastern outskirts of Rome, the Tangenziale Est, via Prenestina and via Di Portonaccio, the complex of eco-sustainable residences stands on the street that takes its name from the homonymous area, Via di Casal Bertone.

The building complex is located between the busiest streets of Rome and was designed by Studio Transit in collaboration with Rèdais - Sustainable Housing; we are in front of one of the first eco-sustainable buildings built in the capital, a real innovation that has three main objectives: the pursuit of environmental protection, energy saving and social well-being. The artifact is placed in a reality strongly compromised by the speculative building, and it is precisely for this reason that from the beginning the project has focused attention on the reuse of already decommissioned existing structures and on energy efficiency and was designed as a construction an integrated concept that recovers the structure and shape of an industrial building to which new life is given in conversion to residential use.

An articulated organism that thus recovers the volume of a pre-existing industrial plant, transforming its shape into residential use; precisely because of the nature of the place in which it is located, the project is characterized by the search for maximum innovation and at the same time energy saving. A careful study of the deeply rooted social dynamics that characterize Casal Bertone represented for Studio Transit the optimal situation to test the dictates of the project "Change Mediterranean metropolises around time" (Cat Med), an initiative promoted by the European Community, which aims at energy saving of buildings in metropolitan areas; the project also aims to identify solutions that allow the reduction of the environmental impact in urban planning, trying to cut the emissions of harmful gases, which are more responsible for the greenhouse effect. The metallic casing of the residences breaks at the center revealing the strong expressive figure of the balconies: the result is a sculpture-building able to become a reference point for the surrounding urban area.

From the technological point of view it is a structure characterized by a metal casing that alternates panels in Roman travertine with continuous and micro-perforated sheets, which protect and act as a filter to the outside through veranda-spaces designed for each living cell. While the façade facing the street remains consistent with the regularity of the urban context, to interrupt the rigid rhythm of the envelope there are the large balconies in white masonry that systematically overlook each floor in the green courtyards, inside the complex. The terraces, thanks to the sinuous and decisive curves, give the whole a dynamism that gives a strongly expressive character to the work. Moreover, the fluid surfaces not only accentuate the organic and imposing form, but solve an important problem in the field of sustainability; in fact, with their movement, which follows a different pattern on each floor, they guarantee light in all levels and in every hour of the day, without creating shaded areas.

- LE OPERE -