FOLLOW US
Back

The Vigna Clara station

The Vigna Clara station
The Vigna Clara station
Architecture as an urban memory
The Vigna Clara station
The Vigna Clara station

The Vigna Clara Station, built in 1990 for the World Soccer Championship, never became a function. Years later, in 2016, the restyling project was entrusted to the Amaart studio to repair the "wound" inflicted in Rome for many years through the complete restoration of the old building.

The restyling project therefore aims to improve the usability of the station with the creation of a new access on Via Tuscia and expanding the dimensions of the one already existing on Via L. Amoroso. The station is then equipped with three entrances creating a "T" shape that has been made more accessible with the identification of two types of paths traceable in the central body: one that articulates from the main entrance longitudinally and one that develops from one to the other side entrance, thus becoming transversal to the first path. Compared to the commercial activities of the stop, the pre-existing ones are kept on the main entrance, the bar and the furniture shop.

Very different from each other, the three entrances have been deliberately designed with different languages: the main one has been equipped with a shelter and seems metaphorically opening up on the city almost wanting to touch it while the second, the one on Via L. Amoroso, is covered: made with the use of micro-perforated panels, the roof incorporates a 'cut' from which the natural light filters allowing travelers, during transit on this path, to be able to look inside on the quay, getting to see the entire perimeter of the station and the city.

A waiting area and a wide view have been drawn in the interior space: in this area travelers can observe the passage of trains and people through the bow-window inserted in the building. The quay has been conceived as an alternation of internal and external areas, full and empty, which alternate from the connecting stairs between the quay and the local travelers. The shelters thus becoming a connecting element, both in the passage of travelers but also between the end of the station and the city. It should be noted that the system of shelters was designed with the aim of reuniting the station with the residential buildings of the district.

The design of the revenue is therefore characterized by its uniqueness and by the use of a compositional language that manages to create new links with the surrounding environment. Full and empty spaces that connect to the circulation of machines and people give rise to a public space made up of alternations, light and dark, light-shadows. Elements that become a guide and principle on which the project was developed, where the roofing system communicates with the interior space to build itself as an architectural continuity, formally free of functional constraints.

- LE OPERE -